kesedaran sivik

yo~

dah lama abam tak memandu jarak jauh. setelah sekian lama, sabtu lepas abam sekeluarga ke kempas, johor sebab ada mama tango’s best friend’s wedding. bangun lambat, kul 10 pagi baru start gerak lepas isi minyak kat damansara jaya, sempat sampai dalam kul 1.30 kat dewan kenduri kuarters tnb kempas sebelum pengantin sampai. itu bukan gist cerita ini ya~

abam yakin, ramai yang pandai memandu tapi adakah korang benar-benar pandai? sepanjang pemanduan abam, abam peratikan…especially on the way back dari kempas to kayel. abam buat kesimpulan simple je lah. orang johor tak pandai koordinasikan lampu isyarat dengan cermin pandang sisi. kenapa abam cakap camtu? sebab, abam kat lane paling kanan, pastu ada makhluk nak potong lori…dia bagi lampu isyarat…ok bagus, abam bagi seratus markah. kemudian, terus masuk lane abam…abam kena tekan brek bagi dia masuk? sekolah memandu mana la korang belajar ni? kejadahnya la korang ni bawak keter oi…

side mirror tu engineer penat memikio nak membuatnye ada sebab dik yer?

camne ni?

yo~

camne la tetiba sengal pulak fesbuk petang ni?

Account Unavailable

Your account is temporarily unavailable due to site maintenance. It should be available again within a few hours. We apologize for the inconvenience.

habislah tikus-tikus bermaharajalela di pekan gnawnia! argh, melepas untuk seketika.

hari ni 10 syawal, tetiba abam sangat craving lemang dan rendang daging…mana nak carik ni? harap-harap pasar malam seksyen 17 petaling jaya ada insan menjualnya. aiyoh, abam akan merindukan aksi-aksi gadis genit di param.

loceng dah bunyi, masa untuk pulang!

post raya post

yo~~! (sedikit segar sebab dah bekfes dan sedikit lemau sebab masih mood cuti)

takde apa sangat la abam nak citer raya ni. cam biasa-biasa je, balik kampung (gombak), kemas-kemas sikit, tolong tengok orang masak, gi tido, bangun semayang raya, salam-salam mintak maaf, bagi duit raya, jalan-jalan, makan lagi…

raya kedua, jalan-jalan di rembau pastu lepak jelebu. raya ketiga lepak seremban…

kena balik kolumpo awal sikit sebab keter eksiden (jadi statistik ops sikap ko!). nak setelkan claim dengan insurans. sebbaik insurans company giler rawks walaupun tak sehebat panglobal rocks! yang dah takde lagi tu. keter eksiden sebelum raya lagi tapi boleh jalan sebab takde kecederaan dalaman. yang sengal nak uruskan dokumentasi dengan perkhidmatan kaunter jabatan berkenaan yang abam bagi 1.5 bintang (tu pun cam tak berapa nak layak sangat). apa kejadah pukul 9.30 pagi baru nak lap cermin kaunter dengan komputer? apa kejadah kerani yang jaga kaunter tu buat kat stor sampai lebih 30 minit? nak lempang kang kena tangkap kerana mengganggu tugas pulak. aiseh~ nak gaji banyak tapi kerja kunyah karipap mini kat kaunter (ni bukan abam yang bebel).

pastu gi bank nak bukak akaun sebab dah nak mula bayar installment rumah yo~ ni satu lagi sengal, apa kejadah ada online banking kalau takleh link akaun sebab lain-lain branch? apa kejadahnya o*ne malaysia kalau one bank system pun takleh nak buat. apa kejadah nama bank ko ‘bank awam’ kalau perkhidmatan tak mesra orang awam langsung?giler banyak kejadah, sebbaik dah abis puasa…(lum start puasa 6 lagik)

semalam gi melawat meevee kat workshop, giler kentang la meevee dapat bonnet dengan bumper baru..

sebbaik seremban dua rocks yo~

now i know why…

my dearest blog,

i’ve been spending almost one whole day since yesterday reading my old posts on you and on the other blog that i used to have. i was amazed with myself back then, on how well i wrote each entry. how i used bombastic vocabularies, metaphorical method of writing et cetera. wow, i was a poet back then!

now, my entries were mostly blunt and tasteless. no more emotion in the stories that i plan to tell. what has happened to me now? i did pass my english papers in SPM, so i should not be worried if english is going to be a compulsary subject need to pass.

suddenly i realized, those supernatural entries were the results of a tortured mind and soul. a weakling who struggles to be free from evil claws…well, it was back then. now, i am happy as a chimp if not king kong.

no wonder aku makin malas nak menulis….aku dah tak emo dah rupanya!

ahahah~

terencat

sejak kebelakangan ini time management selalu fail…

mandi + bersiap cam lama giler…argh, OCD ke apa?

lantas selalu lewat gerak ke pejabat…

dah tau lewat, nak gak isap rokok sebatang dulu sambil panaskan enjin…

lepas tu bila dah sangkut dalam traffic jam nak ke opis mula laa emo-emo dan kiasu

tapi makcik-makcik rambut mengerbang dan berspek besar lagi kiasu bila bawak kereta, lagi-lagi kalau kereta besar..

bongek, kalau bawak kereta macam orang terencat…takyah laa beli camry..pakai viva saja!

owh, gokdeng!

kenapa sekarang ni macam terlampau banyak kereta atas lebuhraya sprint, jalan semantan dan jalan duta?

tapi, hari ni gerak keluar terlewat banyak…jam 7.45..hah 7.45?!?!

kena ikut NKVE…wow, sampai opis kul 8.15 pagi…

tapi, tol la rm2.30….

haduh~

zafeeraya

my dearest readers, uncles and aunts!

minggu ni dah ramai masuk opis, so ada laa nampak macam rupa pejabat sikit. kalau tak sebelum ni rupa cam gudang tinggal pun ada jugak. sememangnya rakyat malaysia suka bercuti – bagus!

kiranya entry ni macam entry back-dated seminggu.

syawal ini merupakan syawal kedua abam dan kakak sebagai suami isteri dan syawal kali ini juga merupakan syawal pertama bersama budak tembam kali…zafeera zafeera~ (sila ikut rentak lagu zakiah zakiah nyanyian jinbara feat ahli fiqr).

syawal kali ini kami sambut di jelebu. dokek ajo….dikala orang lain bertungkus-lumus memotong barisan, cilok kiri cilok kanan, kami dengan santainya pulang ke jelebu melalui genting peras.


zafeera digomol mamanya


clan jelebu


cawangan sentul


sub-cawangan petaling jaya

selesai sudah berhari-raya di jelebu…abam berangkat ke kelate pullowk! pulang dari jelebu pada hari raya kedua. tiba di kuala lumpur, wow! lengang sungguh…nyaman je memandu. memanglah raya malaysia suka bercuti.

kami naik kapalterbang! zafeera naik kapalterbang buat pertama kalinya pada usia 42 hari. puh, risau gak kitorang berdua. macam-macam benda dalam kepala otak ni ~ camne nak handle zafeera dalam flight nanti, kalau dia nangis legat camne nak buat bla bla bla…tapi, sesungguhnya jika seorang bayi itu dilahirkan dalam keluarga yang sangat suka travel maka dia pun akan menjadi traveller juga!


tengah menunggu boardingmaintain lagi


alamak, zafeera dah bangun…

tujuan pulang ke kelate pun hanya sekadar untuk turut serta dalam majlis perkahwinan ayah ngah zafeera pada hari sabtu 4 syawal. abam jadik OP pada majlis tersebut. owh, letih dowh shoot weeding sedara-mara, apatah lagi adik sendiri. semua kena terbaik, 150% bak kata orang.


kelihatan jari ucu sedang cuba mensabotaj hidung zafeera.


akli keluarga..abam? belakang kamera laa (kes lupa bawak tripod) ~ dem

perjalanan pulang dari kelate ke kolumpo memakan masa lebih 15 jam – umah ai! itulah yang terjadi apabila semua orang taknak sabar. tak menyempat-nyempat nak balik kolumpo. abis semua celah dia nak celah. mangkuk ayun betul!


berhenti rehat seketika – anda mampu mengubahnya!

ketua cawangan

my dearest blog,

semua tunduk dan panggil abam ‘taikor’…

yeah, hari ini secara tak rasminya abam menjalankan tugas sebagai ketua cawangan kongsi gelap hung hing di causeway bay baru. agak tak best sebab masih belum cukup panas lagi di kerusi pembangunan modal insan ittew tapi takpelah, abam kan seorang yang bunsymp jadi abang akur sahaja dengan perintah yang abam dan seorang ‘ketua cawangan’ lain rasa macam tak masuk akal.

sekarang bukan dah fleksi ke? apa ke hilang akal buat camni?

dia tau la apa dia buat….ehehehe

tunggu lama sikit mesti abam dapat pusing satu bahagian dan rasa semua kerusi yang wujud…uhuhuh~

pagi tadi kena taichi hustle untuk hadir taklimat di jabkhidam. ada laa sembang-sembang sikit pasal butiran dan cara-cara nak membangunkan organisasi. ok lah, sebbaik junior di bawah relek je. junior yang satu lagi yang ganti kerusi abang lak terkinja lebih-lebih. rasa macam perkara-perkara yang encik kiki cuba tanamkan semasa tunggul terbaru kurang sakses…menyampah mak~

biarkanlah, yang penting abam dapat bubur lambuk kampung baru hari ni…

esok zafeera akan balik seri gombak….abam akan pastikan abam snap pics zafeera. owh, bercakap pasal zafeera, dia dah besar sedikit (malam ni genap 3 minggu usianya) dan dah pandai nyamuk-nyamuk (mengamuk dalam bahasa zafeera). dah pandai nak ajak orang lain main-main (pukul 2-3 pagi) dan dah pandai nak tendang-tendang kalau dia tension diperkotak-katikkan…uhuhu!

antara cakap kosong dan muka tiada sinar

my dearest blog,

sudah setengah bulan berada di tempat baru, abang makin serasi dan diterima di kalangan rakan pejabat dan kakitangan. kursus yang sedang dijalankan semua ok, budak-budak tak bagi masalah sangat. bagus kakitangan kat sini, mungkin sebab dah biasa buat kerja…laju je semua. paling best tak lokek ilmu, kita pun tak segan nak tanya banyak-banyak.

semalam, dapat peluang makan tengahari dengan pakar motivasi terkenal dato’ fadzilah kamsah sebab beliau memberi ceramah di sini anjuran cawangan abang. memang nampak karisma y.bhg dato’ ni. kenyang melihat beliau sampai makan pun sikit (tapi lepas dah abis teman beliau makan, carik yang bungkus pulak…lapar lagi ler!)…ahaha. dapat peluang berborak-borak sebab abang tak dapat hadir secara total ke ceramah beliau sebab pagi-pagi lagi super big-boss melalui pegawai khasnya mintak abang keluarkan surat hadir ke forum yang akan diadakan isnin depan. kena selesaikan sebelum lunch sebab dalam masa yang sama ada audit bintang-bintang di langit oleh em ay em pi yu. tempat ni dah dapat 4 bintang tahun lepas…tahun ni takkan nak turun atau stay…mestilah kena naik 5 bintang…super big-boss sendiri turun padang.

sambil makan lunch dengan dato’ kami berbincang masalah negara. dato’ semacam kecewa bila anasir luar sedang cuba memporak-perandakan negara tercinta ini. beliau turut bercakap mengenai kisah satu lawan satu yang ditayangkan di televisyen malam sebelumnya.

“muka orang itu sudah tiada sinar, saya tak rasa ada aura datang dari beliau macam dulu….dia banyak berubah”

abang ingat-ingat balik, memang abang setuju…muka orang yang dimaksudkan memang nampak seperti tiada sinar walaupun hujah-hujah yang disampaikan masih bernas disulami fakta-fakta. mungkin ada petunjuk di situ. entahlah, malas nak ambil tahu tapi angin jugak badan ini kalau perjalanan ke pejabat menjadi lambat sebab ada sekatan jalanraya sebab nak berjaga-jaga takut ada kekecohan…aduhai!

tambahan koleksi zurina…kat flickr abang..

esok abang akan terbang ke alor setar. dah lama tak pergi sana…abang akan terbang untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pengerusi temuduga. owh, streetphotog di alor setar dan pekan rabu (kalau ada masa…)

persoalan

my dearest blog,

semalam, puas abang bertelagah dengan che din. bertelagah pasal isu semasa yang meruncing sekarang ni. kisah kenaikan harga minyak yang bakal membuatkan harga benda-benda asas seperti makanan, minuman, pengangkutan, lens dan peralatan dslr naik.

che din sangat emosi, beliau mengambil perkara ini dengan begitu serius sekali. mengalahkan emosi orang gila yang kehilangan loceng. kenapa loceng? sebab loceng ada sikit-sikit rhyme dengan loco yang bermaksud gila dalam bahasa sepanyol. habis segala jentera perancangan dan pelaksanaan dasar negara ini dipersalahkan. he takes this matter so personally. mungkin ini terjadi akibat dari penderaan emosi yang dialami oleh che din pada malam selepas harga minyak yang baru ittew diumumkan. bayangkan che din yang hanya berbekalkan rm40 sahaja dalam dompetnya pada waktu itu (semuanya hasil dari nafsu nak melantak johnny’s dan a&w bersama tazzy dan uncle matusin) terpaksa meredah lautan kenderaan semata-mata nak mengisi minyak. dijadikan cerita, boleh pulak tokei stesen minyak tu offline credit card . sungguh durjana! tau la ramai orang nak isi minyak, ambil kesempatan pulak…macam perogol!

abang, sebagai seorang professional photographer melihat isu ini dari beberapa sudut. abang memakai topi agensi persekutuan yang mengetahui perkara-perkara termaktub di bawah akta tak boleh bagitau orang nanti masuk jel, melihat benda ini perlu tapi agak terkejut ianya berlaku begitu pantas namun selepas mendengar pernyataan bos besar abang, abang dapat menjangkakan bahawa ianya akan berlaku sangat tidak berapa lama selepas dikias-kias oleh beliau. langkah ini memang perlu, ada kalanya kita perlu membuat keputusan yang tidak popular demi untuk menjamin kesejahteraan. mungkin tidak sejahtera hari ini tapi sejahtera untuk anak cucu kita nanti – sila lihat jalan kuching, dulu ada tol…sekarang sudah tiada tol bukan? begitu juga yang akan berlaku kepada LDP, CKE, KESAS dan sebagainya.

jadi, kalau abang tak dapat surat keramat beberapa hari lagi. abang berinisiatif untuk naik bas ke majestic building!

owh, tiba-tiba entry ini terasa sungguh GSPS sekali!

natang nggoh

my dearest blog,

abang tatau kenapa abang suka menembak subjek haiwan…mungkin lebih senang bekerjasama dengan haiwan dari manusia yang kononnya lebih bijak dari haiwan tapi pada dasarnya tiada apa yang berbeza…(ahaha, puitis macam lembu!)

lembu adalah haiwan, janganlah berperangai seperti lembu walaupun daging lembu sangat enak dimakan terutamanya apabila dibuat daging goreng kunyit atau rib-eye steak.

kalau orang kata tuan-tuan bodoh macam lembu, pasti akan marah bukan? maka janganlah berperangai seperti lembu yang tak tahu apa-apa ittew

kasihan lembu, akibat sikap manusia yang selenga…lembu pula dibodohkan…isk

two all beef patties, special sauce, lettuce, cheese, pickles, onion on a sesame seed bun…”

daging lembu jugak yang disebut-sebut untuk dapat makan percuma. haih~ natang nggoh!