kisah ramadhan 1431H – siri 27

yo~

sekarang ni macam-macam label ada. label kuih raya mesti kena ada ramuan dengan cop halal yang diiktiraf baru boleh beli. dah tu macam mana kalau biskut raya keluaran makcik zai esji semilan ni? biskut keluaran beliau mana nak ada cop-cop halal semua ni? so, takleh la beli biskut raya keluaran beliau sedangkan beliau sejak berbelas tahun dahulu sudah mula membuat biskut raya dan rasanya dah dimakan sampai 3 generasi. tak boleh ke beli kuih raya confirm buatan muslim meleis?

remaja malaise zaman sekarang pun macam-macam label. yang ikut trend zaman sekarang konon abis liberal urban malaise dah semakin bersepah. panduan bahasa untuk digunakan dalam kehidupan adalah urbandictionary dotcom. terlalu nak open minded sampai semua benda nak dipersoal. kalau online keje nak troll memanjang, ada saje yang tak betul dalam sistem. dia sorang je yang betul dia je yang pandai maklumlah sekolah tinggi kat negeri omputeh. apa yang ada kat sini sumer tak trendy, outdated…lemau.

satu lagi pulak asal ada isu sikit bersepah la dalam FB semua nak troll. eh silap, ni kekadang generasi pekasam yang suka troll dalam hate page ni. pantang kena cuit sikit, ada komen-komen kutuk-mengutuk semua nak report, reply balik dengan maki-makian bahasa tak senonoh. si pelampau perlu dikenakan tindakan segera, kalau lebih 24 jam amik tindakan tu dah kira lembab melampau. taksub sangat sampai takut pun ada bila tengok. geng-geng pekasam ni pantang bila ada yang ultra-kiasu, sampai kadang-kadang macam diorang pulak ultra-kiasu lebih.

biasalah trolls ni semua nak perhatian. psychologically, mereka-mereka yang troll terlalu nakkan perhatian. kurang kasih sayang maybe kat umah takpun jenis kena buli kat sekolah sampai takde geng. kalau lelaki dia bukan jocks, kalau pompuan dia bukan cheerleaders. jenis loser yang takde geng, hidup online sepanjang masa. tak perlu nak emo-emo maki balik kat golongan ni. lagi dimaki makin rancak makhluk ni react. bila ada reaksi, maknanya ada orang bagi perhatian kat diorang dan diorang semakin galak. come on that’s not the way. kalau ada orang camni, educate dulu jangan terus flame on. bukan ni yang kita diajar dari kecik, kan? sekolah dulu ajar hidup bermasyarakat, bermuafakat. kan ada lagu ‘tiga sekawan’ masa subjek musik zaman sekolah dulu? dari kecik dah diajar hidup bermasyarakat.

“mereka berkawan baik sama sedarjah
belajar bersama main bersama”

lirik lagu tu dah tunjukkan ciri wanmesia dari dulu lagi. apsal tetiba sekarang nak jadi emo?

sebenarnya, 2-2 sama je perangai troll, liberal urban malaise dengan geng pekasam…masing-masing konon champion. tu la masalahnyer bila tak unite. zaman kat sekolah jalan stesen dulu pun fect ajar satu batch kena unite kalau nak survive sampai form five.

apapepun, idup kena wasatiyah…amik jalan tengah, play safe, use durex.

“any deed carried out more than was necessary as extreme and any deed carried out short of what was necessary as an act of negligence”

eh, tetiba rasa cam entry ni pulak yang troll…ahahah~

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s