kisah ramadhan 1431H – siri 7

yo~

apa benda yang selalu dikaitkan dengan bulan ramadhan malah turut berkait rapat dengan param dan bufet ramadhan dan juga perjalanan dari pejabat semasa pulang ke rumah yang boleh membuatkan korang tak dapat singgah param?

nafsu – satu proses yang berubah-ubah mengikut peredaran zaman…kalau korang baca blog abam sejak dari mula (abam tau cacah adalah diantaranya), sudah pasti familiar dengan celica pastu lancer kendian tak terlepas juga civic kadang-kala dan kini adakalanya memasuki fasa forte takpun camry. itu antara contoh nafsu abam yang berubah-ubah tapi wana masih tak berubah jugak..kerana apa? kerana nafsu boleh dikekang kalau ada semangat dan iltizam yang tinggi…

nafsu melihat makanan bergelimpangan di param dan bufet, nafsu melihat awek kari berpeleseran membeli juadah bergelimpangan tersebut.

nafsu nak marah orang-orang lain yang bawak keter cam semalam baru dapat lesen takpun macam dia sorang bayar cukai jalan.

keupayaan mengawal nafsu ni satu skil yang boleh dipelajari pelan-pelan…tak caya cuba try.

try gi param satu hari dan tak beli apa-apa langsung, xpun dari beli 3 bungkus ppbbttdi, beli 2 je…lagi bagus beli 1 jer…sakses tak? kalau sakses korang memang superb! masa drive, datang sekor lahanat, bawak bertenang, zikir banyak-banyak~ lagi bagus dapat pahala. cuma nafsu menangani kewujudan awek-awek kari di param ttdi ni kena tinggi sikit la ilmu dia sebab kalau pejam mata taknak tengok, nanti langgar kuali besar brader jual kuetiau goreng pulak.

lebih-lebih lagi lepas ni ‘periuk’ dah besar…jangan nafsu tu ikut besar sekali walaupun pepatah melayu ada menyatakan “makin besar periuk, makin besar keraknya”. dulu masak nasik pakai kayu api, tapi sekarang pakai rice cooker picit butang sajo, siap inverter technology lagi…adakah releven kerak itu?

nafsu ni teman setia anda, sentiasa ada…pepandailaa korang kawan dengan dia.

sebab nafsu jugaklah banyak bayi kena buang…isk~

Advertisements

6 thoughts on “kisah ramadhan 1431H – siri 7

  1. yelah. i la pembaca setia. i pun dah tukar dari camry ke forte. tapi biarlah jiji dibayar abis dulu. (tak kisahla bila zaman jiji abis bayar nanti dah takde model tu pun).

    tapi setuju juga pasal perkara2 nafsu tu especially, bab nafsu boleh dikekang dengan keazaman dan iltizam yang tinggi. satu lagi, kena istiqamah gitu. 🙂

    teruskan menulis bam. i wish bulan puasa 10 bulan setahun sebab bulan puasa ni abam rajin no update blog. kekekekeke. 😀

    • blog kita usia lebih kurang je kan? i know u antara avid fans blog i….i loike!

      sebanyak mana i inginkan puasa 10 bulan tapi tak sanggup la kalau 10 bulan hari2 jem…ahahah

  2. ida dari dulu berkenan dengan sportage. time sekolah-sekolah dulu la.. tapi sekarang ni si TATi jugak yg setia. ingat bila abis byr TATi nanti (lebih kurang 2 tahun lagi), maybe beli satu kete kecik utk travel gi kije (dan rewang ke kl).

    moga Allah sederhanakan nafsu yg ada bila periuk dah besar. utamakan yg afdhol: byr utang!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s