perubahan

my dearest blog,

abang rasa abang dah berubah sekarang…

Continue reading

Advertisements

dah balik!

my dearest blog,

abang dah balik dari alor setar!

“andai kata encik X menyelia keadaan di tapak bina yang terdapat beberapa masalah seperti kelewatan dan mutu kerja, kemudian pada suatu hari kontraktor yang laksanakan projek tersebut datang berjumpa dengan encik ‘X’ dan tak semena-mena dia hadiahkan seutas jam tangan….rasa-rasa encik, boleh terima tak jam itu?”

“eh tuan, kalau orang dah nak bagi….kita ambil je la! tak baik tolak rezeki……”

oh lala…..

abang jalan kaki dari hotel seri malaysia gi sini taw! tak koser uolls!

antara cakap kosong dan muka tiada sinar

my dearest blog,

sudah setengah bulan berada di tempat baru, abang makin serasi dan diterima di kalangan rakan pejabat dan kakitangan. kursus yang sedang dijalankan semua ok, budak-budak tak bagi masalah sangat. bagus kakitangan kat sini, mungkin sebab dah biasa buat kerja…laju je semua. paling best tak lokek ilmu, kita pun tak segan nak tanya banyak-banyak.

semalam, dapat peluang makan tengahari dengan pakar motivasi terkenal dato’ fadzilah kamsah sebab beliau memberi ceramah di sini anjuran cawangan abang. memang nampak karisma y.bhg dato’ ni. kenyang melihat beliau sampai makan pun sikit (tapi lepas dah abis teman beliau makan, carik yang bungkus pulak…lapar lagi ler!)…ahaha. dapat peluang berborak-borak sebab abang tak dapat hadir secara total ke ceramah beliau sebab pagi-pagi lagi super big-boss melalui pegawai khasnya mintak abang keluarkan surat hadir ke forum yang akan diadakan isnin depan. kena selesaikan sebelum lunch sebab dalam masa yang sama ada audit bintang-bintang di langit oleh em ay em pi yu. tempat ni dah dapat 4 bintang tahun lepas…tahun ni takkan nak turun atau stay…mestilah kena naik 5 bintang…super big-boss sendiri turun padang.

sambil makan lunch dengan dato’ kami berbincang masalah negara. dato’ semacam kecewa bila anasir luar sedang cuba memporak-perandakan negara tercinta ini. beliau turut bercakap mengenai kisah satu lawan satu yang ditayangkan di televisyen malam sebelumnya.

“muka orang itu sudah tiada sinar, saya tak rasa ada aura datang dari beliau macam dulu….dia banyak berubah”

abang ingat-ingat balik, memang abang setuju…muka orang yang dimaksudkan memang nampak seperti tiada sinar walaupun hujah-hujah yang disampaikan masih bernas disulami fakta-fakta. mungkin ada petunjuk di situ. entahlah, malas nak ambil tahu tapi angin jugak badan ini kalau perjalanan ke pejabat menjadi lambat sebab ada sekatan jalanraya sebab nak berjaga-jaga takut ada kekecohan…aduhai!

tambahan koleksi zurina…kat flickr abang..

esok abang akan terbang ke alor setar. dah lama tak pergi sana…abang akan terbang untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pengerusi temuduga. owh, streetphotog di alor setar dan pekan rabu (kalau ada masa…)

kajian separuh tahun 2008

my dearest blog,

sekarang dah masuk hari kesepuluh bulan julai tahun 2008, maka abang rasa tak salah kalau nak review balik segala apa yang dirancang dan apa yang dicapai. jadi, marilah kita rujuk semula segala angan-angan kosong di sini dan sini.

baiklah, majestic building telah berjaya dirempuh. syukur alhamdulillah….rempuhan keluar dari bangunan itu disulami dengan keputusan peperiksaan yang terbaik dan sekeping sijil yang ditandatangani oleh dirgen yang ditemani dengan sekeping cek yang sungguh bermakna jumlahnya. syukur sekali lagi, mungkin itu namanya rezeki zafeera….

kewujudan encik sani alif dalam hidup abang sesungguhnya telah memenuhkan kebanyakkan masa yang penuh kebosanan. cita-cita untuk lebih maju dalam arena ini nampak cerah dengan kewujudan clairvoyant.pixel, hasil usaha sama abang bersama pasangan gay (menurut kata team alpha) abang iaitu pak tam bella. cuma buat masa ini, kami masih banyak melakukan kerja-kerja sosial sambil tag along bersama rakan-rakan yang telah lama bertapak dalam arena photog ini. takpe, kami mengikut nasihat mr.founder forum kami – sekarang ni mencari-cari, nanti bila kita pula dicari tak terkejar pelaksanaannya. harap-harap begitulah…kalau sesiapa ingin mencari, jangan segan silu menghubungi kami.

lancer 2.0 gt? berdasarkan situasi semasa pasaran minyak global, cadangan tersebut discrap dahulu bagi memberi laluan kepada perkara-perkara yang lebih penting.

apa-apapun, life is great for the time being. pengalaman baru sangat berharga, dua minggu lagi abang akan melaksanakan satu tugas yang sangat baru bagi abang dan mampu memberikan impak besar terhadap masa depan seseorang. nak menemuduga orang bukanlah sesuatu yang mudah. moga-moga dapat dilaksanakan dengan penuh tanggungjawab…

langit yang mendung pasti akan cerah suatu hari nanti…

dari tingkat empat belas

my dearest blog,

lama sungguh abang tak berbicara di laman ini sejak sesudah mengalami wind of change seminggu yang lalu. hati ini sangat seronok jika berbicara tentang kerja. kalau dulu sibuk dengan pembangunan infrastruktur, kini abang bertanggungjawab melaksanakan program-program pembangunan juga tapi untuk memaju dan memantapkan modal-modal insan yang terdapat di tempat ini. sungguh banyak human-relation berlaku di sini. baru sekejap tadi abang dikunjungi oleh dua orang perunding latihan yang sedang dalam usaha mempromosikan produk latihan mereka. owh ya, abang melaksanakan tugas dari dalam bilik – macam jakun kejap sebab tempat lama abang ada sebuah kubikel sahaja.

tugas di sini menarik walaupun pekeliling baru-baru ini sedikit menyukarkan pelaksanaan program-program memaju dan memantapkan modal insan di sini. kursus-kursus di hotel terpaksa dibatalkan dan diganti di pusat-pusat latihan milik the machine. bahkan, satu kursus wajib yang sangat diperlukan untuk pengesahan dalam perkhidmatan terpaksa dilaksanakan di dewan milik pejabat. kesian jugak bebudak ni tapi apa nak buat, terpaksalah demi nak confirm…uhuh

pejabat baru view sangat menarik. abang pusing belakang terus nampak menara berkembar, menara kuala lumpur, bangunan sogo dan seco’et di sana eye of malaysia. nantilah, bila sani alif datang melawat abang bagi satu gambar! memang kewl tak hingat punyalah! syukur Alhamdulillah….

ok, back to work…memang komited sekarang ni…tak sedar masa berlalu…wow!

dua minggu sudah…abang tag along bersama enche avicenna….