bulan mana muat nak jatuh ke riba?

my dearest blog,

giler lama abang hilang akal tak jumpa korang!

yer la, mana abang pergi ni? lama melampau tak nampak.

memula abang pergi ber’sosial secara rawak‘ kat pantai timur tapi sampai hari sabtu, mata abang ketumbit cakap kau. sepet je mata, abang siap nak claim mix melayu campur cina pasal mata sebelah sepet sebelah buntang tapi nanti orang cakap hilang akal pulak so abang tak jadi claim. abang lepak kat bilik je layan astro free malam sabtu dengan pagi ahad tu tapi before that, abang gi klinik dulu la kan. nak jumpa dokter mintak ubat. humang ai ramai pulak orang sakit malam tu, abang sampai kul 8.30 malam pastu abang punya giliran nombor 31 tapi yang baru masuk orang ke-19…giler lama abang tunggu, siap boleh jenjalan kedai henpon dengan keter aksesori kereta lagi!

lama la pulak tunggu yer, mata amcam? bengkak lagi ke?

malam tu bengkak like hell yeah cakap kau. bangun pagi dunia gelap kejap. tahi mata penuh sampai kering tapi lepas malam kedua, abang dah bijak sikit. abang tuam dengan tuala panas kat mata tu, nikmatnya mak kau sedap betul! ni nak citer lagi ni, abang balik dari pantai timur lalu LPT hari ahad tu sebelah mata je abang drive

pergh, schumacher pun kalah camtu bang.

abang konvoi dua kereta tapi bukan dengan schumacher tapi dengan syam-macher yang memang seorang driving partner yang leng chai dan kepingin untuk berdasar ‘one off‘ bersama leng loi yang ‘memakai rantai bernombor‘. dasar ‘one-off‘ ni istilah baru untuk sesi kali ni selepas istilah rendessssssvussss (berapa banyak ‘S’ daaa…) yang menjadi buah mulut pada sesi lepas. kalau sesi akan datang abang tak tahu la apa pulak akan keluar memandangkan masa depan untuk ber’sosial secara rawak‘ akan dicantas dengan hebatnya oleh orang-orang atas abang, kecuali abang berjaya meloloskan diri seperti entry hang jebat adalah dirujuk. ok, berbalik kepada dasar-dasar yang diperkenalkan ni, abang tak berupaya nak ber’one-off‘ sampai ahad sebab mata bengkak tu la. ni semua mesti sumpahan kakak yang minat giler kat quinny zapp beroda tigaouch!

hahahaha, padan la muko! tahun depan la nampaknyo rayo! eh, sori bang. teriklan jap!

giler dungu lawak ko ni, aku hempuk gak kang!

ok ok, lepas tu…dah sampai kl apa cerita?

sampai kl, mata macam tu jugak jadi abang pergi la pusat perubatan untuk jumpa dokter lagi.punya lawak dokter ni bila dia tanya abang kerja apa, abang jawap la kerja abang apa kan pastu dia boleh tak tahu pulak. hish, penjawat awam amende la ni? abang dengan kawan-kawan abang pun tahu skim-skim lain yang wujud dalam perkhidmatan ni, siap buat perbincangan intelek kat kedai simple lagi untuk carik maksud tersembunyi kat tiap-tiap huruf tu tapi sebab dokter tu bagi abang cuti sakit dua hari, abang maafkan. mungkin belum pergi induksi kut dokter tu. makanya, hari tu abang santai-santai kat rumah sambil melayan mata yang bengkak ini. malam tu balik umah parents jap, celebrate birthday ayahanda. lepas tu layan curut bersama ayahanda…pergh, best cakap kau!

ni dah abis cuti masuk kerja apa lak cerita?

hmmm, lemau gak nak masuk opis balik tapi gagahkan ajer la. apa-apa orang nak bising, pekakkan telinga dan butakan mata. ada mesyuarat tapi abang takleh nak masuk sebab ada sesi latihan nak kena pantau. kena pulak ada masalah pasal makanan, melilau abang carik katerer untuk sediakan makan. nasib baik laa ada makan tapi, kalau tak mahu mengamuk semua orang. walaupun tak masuk mesyuarat tu, abang ambil tahu jugak la sikit-sikit perihal apa yang berlaku. hmm, sedih bila abang pikir benda-benda yang melibatkan perkhidmatan ni. ada ke patut kursus ‘peta-jalan‘ dengan penitakecek disuruhnya tunda kalau ada kerja-kerja nak kena selesai kat pejabat? hadoi la, kalau macam ni…diorang ajer la yang terus-menerus naik. sedih abang….isk isk isk. isu ‘sosial secara rawak’ naik lagi, lepas ni seorang je akan lepas untuk bersosial. apa diorang ni tak paham konsep ke? jabkhidam (suka hati abang je letak akronim) ada rasional dia sendiri untuk pilih atau tidak seseorang itu. entahlah, kecewa abang…udahlah, abang nak lari dari dunia ini. abang nak ke dunia cyber kat aras 2! wak lu!

Advertisements

6 thoughts on “bulan mana muat nak jatuh ke riba?

  1. ahaha abang, really miss you. when are u going to meet my JIJI…ahah…
    tensen la…post ini berjaya meningkatkan motivasi ku! ahah. taking care.

    p/s : i like the nickname – syam macher…whatever…

  2. great entry bro. mengekeh aku gelak sorang² dalam opis ni. gilo ko apo. tapi betul la, gaya penulisan ko yang gaya camni telah berjaya membuat kita semua menghasilkan entry yg seronok dibaca. takde la biol otak aku nak baca entry ko wei. dah la english ko tahap dewa.. maintain this way ar bro!

    taking care.. mata tu lu kasi tengok pokok hari².. tapi pokok hidup berwarna ijau la.. lu tengok batang pokok mati takde makna gak.

    ahah!

  3. hell yeah!

    abang tulis style macam ni pun sebab nak kasik hilang tensen kau tau, kalau nak tulis in english nak kena pikir ayat lagi, gaya bahasa lagi. dah laa kepala tengah tensen, nak menulis blog pun kena pikir…hilang akal apa!?

  4. sape yang duk interview ko nie? dan.. aku tak dapat nak buat kesimpulan apa2 bila habis baca entry ni.. ko nak citer pasal mata ke? LPT ke? pasal orang atasan ke? or pasal dunia cyber??

    tak faham… haha:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s